فیزیوتراپی چیست؟

فیزیوتراپی چیست؟

تاریخ انتشار: 7 اسفند, 1403

فیزیوتراپی، یک حرفه مراقبت بهداشتی است که با عملکرد و حرکت انسان و به حداکثر رساندن پتانسیل فیزیکی در ارتباط است. فیزیوتراپی از رویکردهای روش های مختلفی برای افزایش دامنه حرکتی و کاهش التهاب و درد در اندام های مختلف استفاده می کند تا کیفیت زندگی بیمار را بهبود بخشد. سرو نقره ای بهترین فیزیوتراپی در سعادت آباد، تجهیزات پیشرفته را برای درمان بیماران خود فراهم نموده تا روند درمان سرعت و کیفیت بیشتری داشته باشد.

 

فیزیوتراپی چیست؟

فیزیوتراپیست ها طیف وسیعی از دردهای مزمن یا حاد را در سیستم های مختلف بدن درمان می کنند. آنها به ویژه سیستم عصبی-عضلانی (مغز و سیستم عصبی)، اسکلتی عضلانی (بافت نرم، مفاصل و استخوان)، سیستم های قلبی عروقی و تنفسی (قلب و ریه ها و فیزیولوژی مرتبط) را درمان می کنند.

فیزیوتراپیست ها به طور مستقل و اغلب به عنوان عضوی از یک تیم با سایر متخصصان بهداشتی یا مراقبت های اجتماعی کار می کنند. عملکرد برای مراقبت بیمار محور کمک می کنند و زیربنای آن هستند.

بیمار اغلب توسط پزشکان یا سایر متخصصان بهداشت و مراقبت های اجتماعی برای فیزیوتراپی ارجاع داده می شوند. برخی از بیماران نیز بدون مراجعه به پزشک، به طور مستقیم با فیزیوتراپیست برای درمان در ارتباط هستند.

 

مزایای استفاده از فیزیوتراپی

درمان فیزیوتراپی مزایای متعددی را برای افراد در هر سنی و با شرایط مختلف سلامت ارائه می دهد. برخی از مزایای کلیدی فیزیوتراپی عبارتند از:

1-مدیریت درد و توانبخشی

 فیزیوتراپی باعث تسکین درد می شود و به توانبخشی و بهبودی کمک می کند. از تکنیک هایی مانند درمان دستی، تمرینات و الکتروتراپی برای کاهش درد و بازگرداندن تحرک، قدرت و انعطاف پذیری، تسهیل بهبودی پس از صدمات، جراحی ها یا بیماری ها استفاده می کند.

2-تحرک بهتر

درمان فیزیوتراپی دامنه حرکتی مفصل، انعطاف پذیری عضلات و تحرک کلی را افزایش می دهد. درمانگران برای افزایش انعطاف پذیری مفصل، کاهش سفتی و بهبود حرکت کلی از تمرینات، کشش ها و تکنیک های حرکتی خاص استفاده می کنند.

3-پیشگیری از آسیب

 فیزیوتراپیست‌ها الگوهای حرکتی را ارزیابی می‌کنند، عوامل خطر بالقوه را شناسایی می‌کنند و برنامه‌های ورزشی سفارشی را برای جلوگیری از صدمات ایجاد می‌کنند. آنها همچنین می توانند در مورد مکانیک مناسب بدن، اصلاح وضعیت بدنی و ارگونومی برای به حداقل رساندن خطر صدمات در محل کار یا در حین فعالیت های بدنی مشاوره ارائه دهند.

4-عملکرد ورزشی پیشرفته

 ورزشکاران اغلب به دنبال درمان فیزیوتراپی برای بهینه سازی عملکرد خود و جلوگیری از آسیب های مرتبط با ورزش هستند. فیزیوتراپیست ها برنامه های آموزشی مناسبی را ایجاد می کنند، به مسائل بیومکانیکی می پردازند، شرایط ورزشی خاص را فراهم می کنند و به توانبخشی آسیب های ورزشی کمک می کنند.

5-بهبود وضعیت بدن و استخوان بندی

 درمان فیزیوتراپی وضعیت و استخوان بندی بدن را بهبود می بخشد. تمرینات هدفمند، آموزش و تکنیک های اصلاحی به افراد کمک می کند تا هم ترازی مناسب، ثبات ستون فقرات و آگاهی بدن را ایجاد کنند.

6-مدیریت شرایط مزمن

 فیزیوتراپی می تواند به افراد در مدیریت شرایط مزمن مانند آرتریت، فیبرومیالژیا، درد مزمن و اختلالات تنفسی کمک کند. فیزیوتراپیست ها از طریق تمرینات، تکنیک های مدیریت درد و آموزش، به بیماران در بهبود کیفیت زندگی و مدیریت موثر علائم کمک می کنند.

7-مراقبت های قبل و بعد از زایمان

 درمان فیزیوتراپی می تواند در دوران بارداری و بعد از زایمان ارزشمند باشد. این ناراحتی اسکلتی عضلانی را برطرف می کند، تمریناتی را برای تقویت کف لگن ارائه می دهد و به بازگرداندن ثبات مرکزی و سلامت کلی بدن کمک می کند.

8-بهبود مهارت های حرکتی

 فیزیوتراپی تحرک و عملکرد مرتبط با سن را بهبود می بخشد. برنامه های ورزشی سفارشی، تمرینات تعادلی و تمرینات حرکتی به افراد مسن کمک می کند استقلال، قدرت و انعطاف پذیری خود را حفظ کنند یا دوباره به دست آورند.

فیزیوتراپی اطفال فواید بی‌شماری برای کودکان دارد، از جمله بهبود مهارت‌های حرکتی، کمک به مدیریت درد و ارتقای رشد کلی. با برنامه های درمانی سفارشی، مداخله زودهنگام و تمرکز بر شرایط خاص مانند فلج مغزی یا تاخیر در رشد، فیزیوتراپی کودکان نقش مهمی در بهبود رفاه و کیفیت زندگی بیماران جوان ایفا می کند.

9-بهبود سلامت روانی

درمان فیزیوتراپی می تواند تأثیرات مثبتی بر سلامت روانی و عاطفی داشته باشد. ریکاوری فیزیکی، کاهش درد و بازیابی استقلال می تواند اعتماد به نفس را افزایش دهد، خلق و خو را بهبود بخشد و بهزیستی روانی کلی را افزایش دهد.

 

موارد استفاده از فیزیوتراپی

فیزیوتراپی طیف وسیعی از آسیب ها و شرایط را درمان می کند. در اینجا چند بیماری رایج نام برده شده است که از طریق فیزیوتراپی برطرف می شود:

الف:اختلالات اسکلتی عضلانی

شرایط اسکلتی عضلانی شامل اختلالات مختلفی است که بر عضلات، استخوان ها، مفاصل و بافت های همبند تأثیر می گذارد. فیزیوتراپی در مدیریت این شرایط حیاتی است و مداخلاتی مانند درمان دستی، تمرینات درمانی، بسیج مفاصل و آموزش بیمار را ارائه می دهد.

ب:شرایط عصبی

فیزیوتراپی نقش حیاتی در مدیریت اختلالات عصبی دارد که بر سیستم عصبی از جمله مغز، نخاع و اعصاب محیطی تأثیر می گذارد. این اختلالات حرکتی، مسائل مربوط به تعادل، مشکلات هماهنگی و محدودیت های عملکردی را برطرف می کند. فیزیوتراپیست ها از تمرینات، تمرین راه رفتن و آموزش مجدد عصبی عضلانی برای تقویت حرکت، قدرت عضلانی و توانایی های عملکردی استفاده می کنند.

ج:اختلالات قلبی عروقی و تنفسی

 فیزیوتراپی می تواند با اجرای برنامه های ورزشی برای بهبود تناسب اندام قلبی عروقی، عملکرد تنفسی و تکنیک های تنفس، اختلالات قلبی عروقی و تنفسی را درمان کند. همچنین شامل فیزیوتراپی قفسه سینه برای کمک به پاکسازی مخاط، تمرینات تنفسی، و توانبخشی کلی پس از شرایط قلبی یا تنفسی برای افزایش توانمندی های ریکاوری و عملکردی است

د:توانبخشی بعد از جراحی

 فیزیوتراپی با ایجاد برنامه های درمانی سفارشی که بر بازیابی تحرک، قدرت و عملکرد پس از جراحی تمرکز دارد، به توانبخشی پس از جراحی کمک می کند. این شامل تمرینات، درمان دستی، و روش‌هایی برای کاهش درد، بهبود دامنه حرکتی، بهبود بهبودی و ارتقای فرآیند بهبودی ایمن و مؤثر است.

 

تکنیک ها و رویکردهای فیزیوتراپی

طیف گسترده ای از تکنیک ها و رویکردها برای درمان این بیماری ها اعمال می شود. برخی از پرکاربردترین تکنیک ها در ادامه شرح داده شده است.

1-تمرینات ورزشی شخصی

 برنامه های ورزشی شخصی یک رویکرد کلیدی در فیزیوتراپی است. بر اساس ارزیابی های فردی، فیزیوتراپیست ها برنامه های ورزشی متناسب با نیازها، اهداف و شرایط خاص را طراحی می کنند. هدف این برنامه ها بهبود قدرت، انعطاف پذیری، تحرک و توانایی های عملکردی، تسهیل بهبودی، توانبخشی و بهزیستی کلی بدنی است

2-ماساژ دستی

 ماساژ دستی یک رویکرد عملی در درمان فیزیوتراپی است که شامل تکنیک‌های ماهرانه برای دستکاری مفاصل، تحرک بافت‌های نرم و کاهش درد است. این شامل تکنیک هایی مانند تحرک مفصل، تحرک بافت نرم، ماساژ و دستکاری است که با هدف بهبود دامنه حرکتی مفاصل، کاهش تنش عضلانی، ترویج بهبود بافت و افزایش عملکرد فیزیکی انجام می شود.

3-آب درمانی

آب درمانی یا آب درمانی نوعی درمان فیزیوتراپی است که از خاصیت شناوری و مقاومت آب برای تسهیل توانبخشی استفاده می کند. ورزش‌هایی مانند پیاده‌روی یا تمرین مقاومتی در آب، محیطی کم‌تأثیر ایجاد می‌کنند، استرس مفاصل را کاهش می‌دهند و در عین حال قدرت، آمادگی قلبی عروقی و تحرک کلی را افزایش می‌دهند

4-الکتروتراپی

 الکتروتراپی یک روش درمانی فیزیوتراپی است که شامل اعمال تحریک الکتریکی برای درمان درد، بهبود بافت و بهبود عملکرد عضلات است. روش هایی مانند اولتراسوند، (تحریک الکتریکی عصب از طریق پوست) و تحریک الکتریکی ماهیچه ها مناطق خاصی را هدف قرار می دهند و باعث تسکین درد، کاهش التهاب و تسهیل توانبخشی می شوند

5-اولتراسوند تراپی

 اولتراسوند درمانی یک روش درمانی فیزیوتراپی است که از امواج صوتی با فرکانس بالا برای بهبود بافت و کاهش درد استفاده می کند. استفاده از امواج اولتراسوند در ناحیه آسیب دیده می تواند جریان خون را بهبود بخشد، انبساط بافت را افزایش دهد، روند بهبودی را تسریع کند و از شرایط مختلف اسکلتی عضلانی تسکین دهد

6-طب سوزنی و سوزن خشک

 طب سوزنی و سوزن خشک تکنیک های درمانی مورد استفاده در درمان فیزیوتراپی هستند. طب سوزنی شامل قرار دادن سوزن های نازک در نقاط خاص برای تحریک اعصاب و تسکین درد است. اهداف سوزن خشک، نقاطی را در عضلات تحریک می کنند تا درد و تنش عضلانی را کاهش دهند. هر دو روش عملکرد عضلات را بهبود می بخشند، درد را کاهش می دهند و بهزیستی کلی را افزایش می دهند

7-درمان کایروپراکتیک

 درمان کایروپراکتیک یک رشته مراقبت های بهداشتی است که بر تشخیص و درمان اختلالات اسکلتی عضلانی تمرکز دارد که عمدتاً ستون فقرات را درگیر می کند. کایروپراکتیک ها از تکنیک های دستی، از جمله تنظیمات ستون فقرات و دستکاری، برای کاهش درد، بهبود عملکرد مفاصل و بهبود سلامت کلی بدن، اغلب همراه با ورزش و اصلاح شیوه زندگی استفاده می کنند

تحرک بافت نرم: تحرک بافت نرم یک تکنیک فیزیوتراپی دستی برای درمان بیماری های اسکلتی عضلانی است. این شامل اعمال فشار کنترل شده، کشش، یا ورز دادن به ماهیچه ها، تاندون ها، رباط ها یا فاسیا برای کاهش تنش عضلانی، بهبود انعطاف پذیری، شکستن بافت اسکار، افزایش جریان خون و بهبود بافت است

8-سرما درمانی

 کرایوتراپی یک روش درمانی است که شامل اعمال دمای سرد به بدن برای بهبود و کاهش درد است. می‌توان آن را از طریق کیسه‌های یخ، حمام‌های یخ یا اتاق‌های مخصوص سرما درمانی انجام داد که مزایایی مانند کاهش التهاب، کاهش درد عضلانی و بهبود بهبودی پس از ورزش یا آسیب را ارائه می‌دهد

9-کشش تراپی

 تراکشن تراپی یک تکنیک فیزیوتراپی است که شامل اعمال نیروی کششی به ستون فقرات یا اندام ها برای کاهش فشار روی ناحیه آسیب دیده است. می توان آن را به صورت دستی یا با استفاده از وسایل مکانیکی انجام داد. تراکشن درمانی با هدف کاهش درد، کاهش فشار ساختارهای ستون فقرات، بهبود هم ترازی ستون فقرات، و ارتقای بهبودی در فتق دیسک یا برخوردهای عصبی است.

 

در یک جلسه فیزیوتراپی چه کارهایی انجام میشود؟

در طول یک جلسه فیزیوتراپی، معمولاً می توان این موارد را انتظار داشت

ارزیابی و ارزیابی اولیه: فیزیوتراپیست یک ارزیابی اولیه را انجام می دهد که ممکن است شامل بحث در مورد سابقه پزشکی، علائم و اهداف شما باشد. آنها همچنین ممکن است آزمایش ها و اندازه گیری های فیزیکی را برای ارزیابی وضعیت شما و تعیین برنامه درمانی مناسب انجام دهند

فیزیوتراپیست بر اساس ارزیابی یک برنامه درمانی شخصی متناسب با نیازها و اهداف شما ایجاد می کند. آنها درمان ها و مداخلات پیشنهادی را توضیح خواهند داد.

بررسی وضعیت: فیزیوتراپیست در مورد وضعیت شما، مکانیک مناسب بدن، وضعیت بدن و تکنیک های خود مدیریتی آموزش می دهد. آنها همچنین ممکن است در مورد تمرینات خانگی، اصلاح فعالیت و استراتژی هایی برای جلوگیری از آسیب بیشتر توصیه کنند.

فیزیوتراپیست ممکن است از تجهیزات یا روش‌های تخصصی مانند اولتراسوند، تحریک الکتریکی یا گرما،سرما درمانی برای تکمیل درمان و تسهیل درمان استفاده کند.

فیزیوتراپیست درباره دفعات جلسات پیگیری و هر گونه توصیه برای درمان های اضافی یا ارجاع در صورت لزوم صحبت خواهد کرد.

 

تکنیک های خودمراقبتی بعد از فیزیوتراپی

فیزیوتراپیست علاوه بر فعالیت های درمانی که خود انجام می دهد، آموزش های خودمراقبتی به بیمار می دهد تا هم بیمار به طور فعال در جهت درمان خود فعال باشد و هم از پیشرفت بیماری جلوگیری شود. برخی از مراقبت هایی که بیمار پس از فیزیوتراپی باید مد نظر قرار بدهد عبارتند از

داشتن تحرک

 فعال ماندن یکی از بهترین راه ها برای مدیریت بدن بعد از فیزیوتراپی است. فعال ماندن باعث تقویت عضلات و مفاصل می شود. همچنین به کاهش تراکم رشد استخوان کمک می کند زیرا بدن شما برای فعال ماندن تلاش می کند. همچنین احتمال درد و التهاب را در بدن و مفاصل شما کاهش می دهد. فعال ماندن به بهبود خلق و خو نیز کمک می کند

استفاده از وسایل کمکی

 وسایل کمکی مانند عصا، عصا، بریس و کمربند برای مفاصل شما مفید واقع میشوند. وسایل کمکی به اطمینان از عدم استرس و درد بدن کمک می کند. استفاده از این وسایل همچنین به مدیریت تعادل و وزن کمک می کند که هر دو برای مدیریت بدن بعد از فیزیوتراپی بسیار مهم هستند

رژیم غذایی متعادل

 یک رژیم غذایی سالم و متعادل سرشار از کلسیم، پروتئین و سایر مواد مغذی به تقویت استخوان کمک می‌کند و تضمین می‌کند که ماهیچه‌ها با پشتیبانی مناسب برای ریکاوری و بهبودی تامین می‌شوند. یک رژیم غذایی متعادل همچنین می تواند به کاهش کمبودهایی که ممکن است منجر به خستگی، ضعف و سایر عوامل استرس زا شود، کمک کند.

نیاز به مشاوره دارید

کارشناسان ما منتظر تماس شما می باشند

مشاوره رایگان با فیزیوتراپی