لیزرتراپی

لیزرتراپی

تاریخ انتشار: 15 اسفند, 1403

بسیاری از ما با دردهای عضلانی و اسکلتی مزمن دست و پنجه نرم می‌کنیم و از درمان های رایج نتیجه ای نگرفته ایم. لیزرتراپی یکی از روش های نوین درمان است که با استفاده از نور به بازسازی بافت آسیب دیده و کاهش التهاب کمک می کند. لیزرتراپی برای گردن درد، کمر درد و ... در فیزیوتراپی سعادت آباد نیز انجام می شود.

 

 لیزرتراپی چیست؟

لیزرتراپی یک روش درمانی غیرتهاجمی است که از لیزر (پرتوهای نوری متمرکز) برای تحریک بافت‌های بدن، کاهش التهاب و تسریع روند بهبودی استفاده می‌کند. این روش با تاباندن لیزر به ناحیه مورد نظر، به ترمیم بافت‌ها، تسکین درد و بهبود گردش خون کمک می‌کند. لیزرتراپی در درمان مشکلات مختلفی از جمله دردهای عضلانی، زخم‌ها و التهاب‌ها کاربرد دارد و به دو نوع اصلی لیزر کم توان و لیزر پرتوان تقسیم می‌شود.

 لیزر کم توان (LLLT) چیست؟

لیزر کم توان یا Low-Level Laser Therapy (LLLT) از لیزر با توان پایین (معمولاً کمتر از 500 میلی‌وات) استفاده می‌کند. این نوع لیزر به دلیل توان کم، حرارت زیادی تولید نمی‌کند و برای درمان مشکلات سطحی مناسب است. لیزر کم توان با تحریک بافت‌ها، به کاهش درد و التهاب کمک می‌کند.

 کاربردهای لیزر کم توان:

  • درمان زخم‌ها و آسیب‌های پوستی
  • کاهش التهاب‌های سطحی
  • تسکین دردهای خفیف عضلانی

به دلیل نفوذ محدود، این نوع لیزر بیشتر برای مشکلاتی که در سطح پوست یا نزدیک به آن قرار دارند استفاده می‌شود.

 لیزر پرتوان (HPLT) چیست؟

لیزر پرتوان یا High-Power Laser Therapy (HPLT) از لیزر با توان بالا (بیشتر از 500 میلی‌وات) بهره می‌برد. این نوع لیزر به دلیل توان بیشتر، می‌تواند به عمق بیشتری در بافت‌ها نفوذ کند و برای درمان مشکلات عمیق‌تر مانند دردهای عضلانی و مفصلی مناسب است. لیزر پرتوان انرژی بیشتری را در زمان کمتری به بافت‌ها منتقل می‌کند و نتایج سریع‌تری به همراه دارد.

 کاربردهای لیزر پرتوان:

  • درمان دردهای عمیق عضلانی و مفصلی
  • کاهش التهاب‌های مزمن
  • بهبود ترمیم بافت‌ها در آسیب‌های شدید

 

 تفاوت‌های لیزر کم توان و لیزر پرتوان

لیزر کم توان و پرتوان هر دو در لیزرتراپی کاربرد دارند، اما تفاوت‌های کلیدی آن‌ها را از هم متمایز می‌کند. همانطور که از نام آن ها پیدا است،  لیزر کم توان کمتر از 500 میلی‌وات قدرت دارد ولی لیزر پرتوان بیشتر از 500 میلی‌وات. علاوه بر این عمق نفوذ دومین تفاوت لیزر کم توان و پرتوان است. لیزرهای کم توان محدود به بافت‌های سطحی هستند در صورتی که لیزر پرتوان با نفوذ عمیق‌تر، مناسب برای مشکلات داخلی هستند.

مدت زمان درمان در لیزر کم توان به جلسات بیشتری نیاز دارد. لیزر پرتوان درمان سریع‌تر به دلیل انتقال انرژی بیشتر را ممکن ساخته اند. کاربردلیزر کم توان بیشتر در مشکلات سطحی مثل زخم و التهاب پوست است ولی لیزر پرتوان مشکلات عمیق‌تر مثل دردهای عضلانی و مفصلی را درمان می کند. انتخاب بین این دو نوع لیزر به نوع مشکل و شدت آن بستگی دارد و معمولاً با نظر پزشک تعیین می‌شود.

 

لیزردرمانی برای کمردرد

یکی از گزینه های درمانی جالبی که جراحان ستون فقرات بیشتری برای درمان کمردرد در حال بررسی آن هستند، استفاده از لیزر درمانی است. لیزر درمانی می تواند کمردرد مزمن را که بر کیفیت زندگی بیماران تأثیر می گذارد، درمان کند. برخی از افراد با کمک این درمان می توانند فعالیت های روزانه خود را با خیال راحت از سر بگیرند.

نحوه عملکرد لیزر درمانی

لیزر کم توان یک درمان غیر تهاجمی است، به این معنی که نیازی به برش یا عمل جراحی ندارد. لیزر سرد از نور برای تحریک سلول ها و کاهش التهاب استفاده می کند. این امر باعث بهبودی در ستون فقرات می شود در حالی که احتمالاً باعث کاهش ناراحتی در بیماران می شود.لیزر تراپی برای هدف قرار دادن مسائل خاص در ستون فقرات طراحی شده است. با تسکین درد و خواص ضد التهابی آن، می تواند باعث ترمیم و بازسازی بافت شود و از بیماران مبتلا به دیسک های ستون فقرات آسیب دیده در طولانی مدت حمایت کند.

مزایای لیزر درمانی برای کمردرد

پزشکان اغلب درمان‌های غیر تهاجمی را قبل از جراحی برای کمردرد توصیه می کنند. با لیزر درمانی، بیماران نیازی به نگرانی در مورد بیهوشی، عفونت یا از دست دادن خون ندارند. نیازی به بستری نیست و می توانند در زمان کوتاه تری بهبود یابند.لیزر درمانی به پزشکان این امکان را می دهد که مناطق خاصی از ستون فقرات را که تحت تاثیر قرار گرفته اند را هدف قرار دهند و به کاهش درد کمک می کند. دقت لیزر، تاثیر گذاری آن بر بافت های آسیب دیده را بیشتر می کند.

 

لیزرتراپی گردن

لیزرتراپی یک روش ایمن و غیر تهاجمی است که از نور مادون قرمز و نزدیک به مادون قرمز برای هدف قرار دادن مناطق خاصی از بدن استفاده می کند. نور مادون قرمز و مادون قرمز نزدیک برای تحریک، محافظت و التیام سلول ها، کاهش درد و بسیاری از علائم دیگر مربوط به آسیب یا آرتریت استفاده می شود.

هنگامی که بافت گردن به دلیل ناراحتی گردن ملتهب می شود، متورم می شود، قرمز و داغ می شود و مایع اطراف ناحیه آسیب دیده افزایش می یابد. لیزر التهاب را کاهش می دهد، که فشار روی اعصاب شما را کاهش می دهد.

مزایای لیزرتراپی کمر

لیزر درمانی برای گردن درد موثر است زیرا می تواند عمیق تر از سایر روش های مبتنی بر نور نفوذ کند. عملکرد سلولی را با تحریک سیتوکروم اکسیداز، آنزیمی در میتوکندری که به آزادسازی انرژی در سلول‌های شما برای بازسازی بافت‌های جدید کمک می‌کند، افزایش می‌دهد. همچنین تشکیل ATP (آدنوزین تری فسفات) را تحریک می کند که به متابولیسم سلولی و تولید انرژی کمک می کند.

لیزرها عملکرد ایمنی بدن را تقویت می کنند، فعالیت آنتی اکسیدانی را افزایش می دهند و با آزاد کردن بتا اندورفین ها درد را کاهش می دهند - مسکن طبیعی بدن و به افزایش دامنه حرکت پس از آسیب کمک می کند.

لیزر درمانی غیر تهاجمی است، به این معنی که نیازی به دستکاری مفصل، درمان بافت نرم یا ماساژ نیست. پس از اولین درمان، بسیاری از بیماران کاهش درد را گزارش می کنند. پس از 2-3 جلسه درمان، بیشتر افراد متوجه بهبودی می شوند و از آن به بعد به بهبود ادامه می دهند.

 

سایر موارد استفاده از لیزر تراپی

لیزرتراپی در بسیاری از زمینه‌های پزشکی از جمله درمان سرطان، بستن رگ‌های خونی، جراحی چشم و درمان‌های پوستی کاربرد دارد.

1-درمان سرطان با لیزرتراپی

چندین نوع سرطان را می توان با لیزر درمانی درمان کرد. لیزر اغلب زمانی استفاده می شود که یک ضایعه پیش سرطانی یا سرطانی روی سطح بافت داخل بدن، مانند ریه ها یا مری باشد. هدف از استفاده از لیزر درمانی، درمان موضعی سرطان، قبل از گسترش آن به سایر نواحی بدن است.
برخی از نمونه‌های ضایعات پیش سرطانی که با لیزر درمانی قابل برداشتن هستند در قسمت‌های زیر قرار دارند:

  •  دستگاه تناسلی (دهانه رحم، واژن، فرج یا آلت تناسلی)
  •  مقعد
  •  پوست

لیزر همچنین می تواند در درمان سرطان های پیشرفته تر مفید باشد، به خصوص اگر بخشی از تومور باعث انسداد شود.

به عنوان مثال، در سرطان ریه، تومور ممکن است بزرگ باشد و در یکی از راه های هوایی اصلی قرار گرفته باشد و از ورود هوا به ریه جلوگیری کند. لیزر درمانی برای برداشتن برخی از بافت‌های سرطانی می‌تواند در باز کردن راه هوایی مفید باشد، حتی اگر کل تومور را نتوان برداشت.

2-لیزرتراپی عروق

لیزر را می توان برای درمان رگ های خونی به روش های مختلف استفاده کرد. این شامل رگ‌های خونی نزدیک به سطح پوست، مانند مویرگ‌های شکسته، یا سیاهرگ‌های بزرگ‌تر، مانند رگ‌های واریسی (وریدهای بزرگ و بند ناف مانند) در پاها می‌شود. علاوه بر این، لیزر را می توان برای درمان نواحی داخل بدن که خونریزی دارند، مانند زخم یا پولیپ (توده های خوش خیم) استفاده کرد. لیزر می تواند رگ های خونی را ببندد و خونریزی را متوقف کند

3-جراحی چشم

چندین روش جراحی چشم از لیزر استفاده می کنند، زیرا می توانند دقیق باشند و مناطق بسیار کوچک را با دقت درمان کنند. یکی از رایج ترین جراحی های چشم با استفاده از لیزر برای اصلاح و بهبود بینایی انجام می شود. این جراحی کراتومیلوسیس درجا با لیزر (LASIK) انجام می‌شود. سایر جراحی‌ها یا روش‌های چشمی که از لیزر استفاده می‌کنند می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  •  درمان گلوکوم (گروهی از شرایط که در آن افزایش فشار در چشم به عصب بینایی آسیب می رساند).
  •  رفع آب مروارید (کدر شدن عدسی چشم)
  •  ترمیم شبکیه (لایه حساس به نور در پشت چشم)، مانند اگر شبکیه پارگی داشته باشد یا جدا شده باشد.

4-لیزرتراپی صورت و پوست

لیزر به طور مکرر در درمان های پوست، نه تنها برای درمان سرطان های سطحی یا پیش سرطانی پوست، بلکه به دلایل زیبایی نیز استفاده می شود. برخی از درمان‌های پوستی که از لیزر استفاده می‌کنند عبارتند از:

  •  جای زخم و جوش
  •  چین و چروک
  • آفتاب سوختگی
  •  رفع موهای زائد

 

مدت جلسه درمان چقدر است؟

طول مدت درمان معمولاً از 3 تا 10 دقیقه بسته به اندازه، عمق و شدت بیماری تحت درمان سریع هستند. یک لیزر پرقدرت قادر است انرژی زیادی را در مدت زمان کمی ارائه دهد و به سرعت دوزهای درمانی را دریافت کند.

هر چند وقت یک بار به لیزر درمانی نیاز خواهم داشت؟

لیزرتراپی معمولا بین 2 تا 3 جلسه در هر هفته تجویز می شود. و بین سه تا چهار هفته نیاز به درمان است. اما هر چه سریعتر لیزرتراپی شروع شود و آسیب کمتری وارد شده باشد، جلسات کمتری نیاز است.
ماهیت شرایط و پاسخ بیمار به درمان‌ها نقش عمده‌ای در تعیین تعداد درمان‌های مورد نیاز دارد. اکثر برنامه های لیزر درمانی شامل 6-12 جلسه هستند که برای بیماری های مزمن طولانی مدت به درمان بیشتری نیاز است. پزشک شما یک برنامه درمانی بهینه برای وضعیت شما تجویز خواهد کرد.

چه کسانی نباید لیزر درمانی کنند؟

پاسخ اینکه چه کسانی نباید لیزر درمانی کنند بر اساس نوع روشی است که انجام می شود. انتخاب استفاده از لیزر درمانی برای درمان هر بیماری پزشکی باید با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی درمانی شما در میان گذاشته شود. مهم است که ارائه دهنده درمان شما از سابقه سلامتی قبلی شما و هر گونه مشکل پزشکی دیگری که ممکن است تجربه می کنید آگاه باشد. آنها همچنین باید از جراحی های قبلی که انجام داده اید آگاه شوند.

 

سخن آخر

لیزرتراپی یک روش درمانی پیشرفته است که با استفاده از لیزر کم توان و پرتوان، به درمان مشکلات مختلف سلامتی کمک می‌کند. لیزر کم توان برای مشکلات سطحی و لیزر پرتوان برای دردهای عمیق‌تر مثل کمر درد و گردن درد مناسب است. این روش با کاهش التهاب، تسکین درد و تسریع ترمیم بافت‌ها، گزینه‌ای ایمن و مؤثر برای بهبود کیفیت زندگی ارائه می‌دهد.

اگر شما هم با دردهای مزمن دست و پنجه نرم می کنید و احساس نیاز به لیزرتراپی دارید می توانید به مرکز فیزیوتراپی سعادت آباد برای دریافت اطلاعات بیشتر و مشورت با کارشناس برای لیزرتراپی مراجعه کنید.

 

نیاز به مشاوره دارید

کارشناسان ما منتظر تماس شما می باشند

مشاوره رایگان با فیزیوتراپی