فیزیوتراپی خار پاشنه

فیزیوتراپی خار پاشنه

تاریخ انتشار: 18 اسفند, 1403

خار پاشنه یک زائده استخوانی در کف پا است. علائم و درد خارپاشنه از طریق تکنیک های موثر فیزیوتراپی خارپاشنه درمان می شود. بررسی نوع و شدت و اندازه توده استخوانی و تجویز روش های درمانی موثر توسط متخصصین در  فیزیوتراپی سعادت آباد انجام می شود.

 

خارپاشنه چیست؟

خار پاشنه دردی در قسمت پایین پاشنه پا ظاهر می شود و آنقدر محدود است که حتی می تواند مانع از راه رفتن عادی افراد شود. این عارضه در واقع یک زائده استخوانی است که به دلیل رسوب کلسیم در قسمت های تحتانی استخوان پاشنه ظاهر می شود. این استخوان اضافی به قدری برجسته است که حتی می توانیم بدون نیاز به ابزار وجود جرم آن را در پاشنه پا بررسی کنیم. البته راه های موثری برای درمان خار پاشنه پا وجود دارد.

اگرچه جراحی ارتوپدی به عنوان یک راه حل درمانی برای خار پاشنه معرفی شده است، اما جراحی تنها در شرایط بحرانی و پیشرفت بیش از حد عارضه مورد نیاز است. در بسیاری از موارد تنها با فیزیوتراپی خارپاشنه و پیروی از سبک زندگی درست می توان بر این عارضه غلبه کرد.

علت خار پاشنه چیست؟

خار پاشنه نوعی ناهنجاری استخوانی است که در قسمت پاشنه پا ظاهر می شود و علت آن را باید در کشش های طولانی مدت و فشار زیاد روی عضلات و رباط های پا جستجو کرد. این عارضه یک درد ناگهانی نیست. به عنوان مثال، این بیماری در اثر ورزش سنگین، پیاده روی طولانی یا آسیب های ورزشی ایجاد نمی شود، بلکه ریشه های خار پاشنه به آرامی و به طور مداوم در مدت زمان طولانی پخش می شوند و در نهایت به صورت توده ای استخوانی و دردناک ظاهر می شوند.

اولین راه حل درمان خار پاشنه، بررسی علت پیدایش آن است. فیزیوتراپیست با دانستن سبک زندگی بیمار می تواند علل ایجاد خار پاشنه را بررسی کند و بر این اساس یک استراتژی درمانی موثر اتخاذ کند. معمولاً حرکت مداوم به گونه ای که استخوان پاشنه تحت فشار دائمی قرار گیرد باعث پیدایش خار پاشنه می شود. پیاده روی های طولانی یا دویدن با کفش های غیر استاندارد و حتی قرار دادن پا در وضعیت های نامتعادل به مدت طولانی و حتی استفاده بیش از حد از دمپایی به گونه ای که پا دائما در وضعیت ناپایدار قرار گیرد، زمینه ساز ایجاد خار پاشنه است.

چگونه بفهمیم خار پاشنه داریم؟

هر گونه دردی در ناحیه پاشنه پا دلیل خار پاشنه نیست. این در حالی است که بررسی علائم برای یافتن نوع و شدت عارضه جزء خدمات درمان خار پاشنه محسوب می شود. اگرچه ارزیابی شدت این عارضه با معاینه دقیق ضروری است; اما می توان با تکیه بر برخی علائم ظاهر خار پاشنه را ارزیابی کرد.

خار پاشنه یک ناهنجاری استخوانی است که در پاشنه پا ظاهر می شود و ممکن است برای مدت طولانی علائم خاصی مانند درد یا مشکلات حرکتی نداشته باشد. بنابراین ممکن است افراد مبتلا به خار پاشنه تا مدت ها از وجود این عارضه در پاشنه های خود بی اطلاع باشند. اما اولین علائم آن درد مبهم و آزاردهنده ای است که در ناحیه پاشنه پا ظاهر می شود و با راه رفتن بیشتر می شود.

درد خار پاشنه از جایی از مرکز پاشنه شروع می شود و مانند یک تیر تا لبه بیرونی پاشنه ادامه می یابد. این درد در هنگام استراحت مثلاً خواب شبانه تسکین می یابد و با اولین قدم ها دوباره ظاهر می شود. البته درد خار پاشنه پس از ادامه حرکت و گرم کردن بدن مثلا در طول روز کاهش می یابد. اما هر نوع پا گذاشتن روی سطوح سخت و ناهموار یا حمل بارهای سنگین باعث افزایش بروز این درد می شود. در عین حال فردی که از خار پاشنه رنج می برد به راحتی می تواند در حین درد وجود یک زائده استخوانی را در ناحیه پاشنه احساس کند.

روش های درمان خار پاشنه پا

درمان خار پاشنه پا توسط پزشک متخصص طب فیزیکی یا ارتوپدی با بررسی دقیق وضعیت انجام می شود. در موارد نادر، با ایجاد توده های استخوانی است که نیاز به جراحی برای درمان خار پاشنه پا تجویز می شود. به طور کلی تنها با تکیه بر تکنیک های توانبخشی مانند فیزیوتراپی می توان این عارضه را به طور کامل برطرف کرد.

اولین قدم موثر برای درمان خار پاشنه، تغییر سبک زندگی است. در بسیاری از موارد رعایت نکردن برخی موارد مانند استفاده از کفش نامناسب، استفاده زیاد از دمپایی در حین کارهای سنگین، فعالیت های ورزشی غیر اصولی و ... باعث بروز این بیماری می شود که معمولاً سبک زندگی را تغییر داده و اصول صحیح پیاده روی را در درمان این بیماری رعایت می کند. عوارض نقش دارند.

 

فیزیوتراپی خارپاشنه

اگرچه پوشیدن کفش مناسب و حتی استراحت راه حل موثری است. اما در صورت پیشرفت بیماری، استفاده از فیزیوتراپی خار پاشنه ضروری است. برخی از اقدامات فیزیوتراپی خارپاشنه عبارتند از

حرکات کششی فاسیای کف پا

کشش فاشیای کف پا یکی از موثرترین راه حل های فیزیوتراپی برای درمان خار پاشنه پا است. در این روش قرار است شرایط پاشنه پا را از تحت فشار بودن رها کند و این ناحیه از پا را در فضای آزادتری قرار دهد.

حرکت کشش فاسیای کف پا با قرار دادن یک نوار پهن در کف پا و زیر انگشتان پا و کشیدن آن به سمت بالا در دست انجام می شود. در این حالت پاشنه در حالتی مخالف حالت تحت کشش کشیده شده و حالت آزادتری دارد. در خدمات فیزیوتراپی خار پاشنه این حرکت 7-8 بار در روز و هر بار به مدت 30 ثانیه تکرار می شود.

کشش تاندون آشیل

کشش تاندون آشیل برای بهبود وضعیت پاشنه پا و غلبه بر عارضه دردناک خار پاشنه انجام می شود. این حرکت ساده در لیست بهترین و موثرترین خدمات درمان خار پاشنه بر اساس تکنیک های فیزیوتراپی قرار دارد. برای انجام این حرکت کافی است یک پا را در مقابل پای دیگر قرار دهید. کف هر دو پا باید کاملا روی زمین باشد. اکنون، همانطور که بالاتنه خود را به سمت جلو متمایل می کنید، تا زمانی که کف هر دو پا هنوز کاملاً روی زمین است، باید کشش کامل را در ناحیه پاشنه احساس کنید. این کشش تاندون آشیل است. در این حرکت برای حفظ تعادل می توانید از فیزیوتراپ کمک بگیرید یا دستان خود را روی دیوار مقابل خود قرار دهید. انجام این حرکت 7-8 بار در روز و هر بار 30 ثانیه برای درمان خار پاشنه مفید است.

کمپرس سرد یا گرم

استفاده از شوک های حرارتی مانند کمپرس آب گرم یا استفاده از یخ برای بهبود علائم و درد خار پاشنه پا موثر است. کمپرس سرد یا گرم اساساً تکنیک‌های تسکین درد هستند تا بیمار را برای تکنیک‌های فیزیوتراپی پیشرفته‌تر و اصلاح حرکت ناحیه پاشنه آشیل آماده کنند.

اسپا

در این روش قرار دادن پا در آب گرم و ماساژ ناحیه پاشنه باعث تسکین درد خار پاشنه می شود. در خانه می توانید هر روز پس از بلند شدن از رختخواب پاهای خود را در آب گرم ماساژ دهید.

ماساژ سرد

در این تکنیک از قطعات یخ برای ماساژ سرد ناحیه پاشنه پا استفاده می شود. نوع تماس یخ باید در کل ناحیه پاشنه به صورت دایره ای باشد. به گونه ای که کل فضای پاشنه پا را با استرس دمای سرد یخ با حرکات دایره ای تحت تاثیر قرار می دهد. در خانه نیز می توانید از تکنیک تحریک یخ برای تسکین درد خار پاشنه استفاده کنید. اما انجام این روش زیر نظر فیزیوتراپیست ضروری است. همچنین می توانید از کیسه یخ برای تسکین درد خار پاشنه در طول روز یا پس از یک پیاده روی طولانی استفاده کنید.

 

شاک ویو تراپی خارپاشنه

شاک ویو تراپی روشی موثر برای کاهش درد، بهبود علائم و در نهایت درمان خار پاشنه پا است. این دستگاه در سطح مدرن ترین خدمات درمانی خار پاشنه بر اساس تکنیک های فیزیوتراپی می باشد. روش اجرای این تکنیک بر اساس توزیع امواج ضربه ای در ناحیه پاشنه پا است.

فیزیوتراپیست پس از استفاده از ژل مخصوص روی نواحی آسیب دیده پاشنه، امواج ضربه را پخش می کند. این کار با لمس دستگاه روی سطح پاشنه پا انجام می شود. برای درمان خار پاشنه باید از تکنیک شوک ویو تراپی در چند روز متوالی و هر بار حداکثر به مدت 15 دقیقه در کنار سایر روش ها و بهبود سبک زندگی استفاده کرد. برای بهره مندی از درمان خار پاشنه پا با استفاده از تکنیک شوک ویو تراپی می توانید از خدمات فیزیوتراپی ماهان بهره مند شوید.

 

تمرینات برای درمان خارپاشنه

انجام تمرینات هدفمند و تخصصی پاشنه پا جزء بارز خدمات درمان خار پاشنه بر اساس تکنیک های فیزیوتراپی است. این کار باید با دقت و ظرافت کامل زیر نظر فیزیوتراپیست انجام شود. شما می توانید تمرینات پاشنه پا را به دو روش انجام دهید:

روش اول؛ نوشتن تصویری با انگشت پا

روی یک صندلی بنشینید و پاهای خود را در هوا وسط قرار دهید، انگار که یک خودکار در دست دارید. تصور کنید که انگشت شست پا شما یک قلم است. حال با استفاده از این خودکار سعی کنید حروف الفبا یا کلمات مختلف را در هوا و کاملا تصویری بنویسید. با این کار پاشنه پا تحت کشش مناسب و تحرک مناسب قرار می گیرد. این کار را سه بار در روز و هر بار به مدت 10 دقیقه انجام دهید.

روش دوم؛ برداشتن اشیا با انگشتان پا

روی یک صندلی بنشینید و پاهای خود را در هوا نگه دارید. حالا سعی کنید اشیای کوچک مانند خودکار را با انگشتان پا از روی زمین بلند کنید. ابزاری باریک مانند خودکار بهترین پیشنهاد است. سعی کنید قلم را با تمام قدرت از روی زمین بلند کنید و به مدت 5 ثانیه نگه دارید. این تمرین را 3-4 بار در روز و هر بار به مدت 10 دقیقه انجام دهید.

برنامه ریزی برای انجام حرکات تمرینی پاشنه پا، تعداد حرکات یا شدت آنها با توجه به نوع و شدت عارضه خار پاشنه انجام می شود و لازم است این حرکات با صلاحدید فیزیوتراپ و کاملا صحیح انجام شود.

 

سایر نکات مهم برای درمان خارپاشنه

علاوه بر خدمات فیزیوتراپی خار پاشنه، برخی از تکنیک های طب فیزیکی در درمان این عارضه موثر است. همانطور که:

  •  قرار دادن بالشتک پاشنه یا کفی طبی در کفش: برای خار پاشنه پد یا کفی در دسترس است که باید با صلاحدید متخصص طب فیزیکی تهیه و به طور دائم در کفش خود استفاده کنید.
  •  کفش طبی: کفش طبی هنگام حرکت، پاشنه پا را در وضعیت مناسب قرار می دهد که در تسکین درد خار پاشنه و حتی کاهش علائم آن موثر است.
  •  نوارهای ورزشی: نوع خاصی از نوار به نام Taping تولید شده است که در کاهش درد و بهبود علائم خار پاشنه موثر است. استفاده صحیح از این چسب ها در کاهش فشار و از بین بردن تنش پاشنه در حین حرکت نقش دارد.
  •  اسپلینت: نوعی آتل برای خار پاشنه طراحی شده است که در شب و هنگام خواب استفاده می شود. در تمام مدت خواب این آتل، تاندون آشیل پاشنه را در حالت کشیده نگه می دارد. به نوعی حرکت فاسیای کف پا را شبیه سازی می کند و در تسکین درد صبحگاهی نقش دارد.
  • تجویز داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی مانند پروفن، مفنامیک و حتی ایندومتاسین البته زیر نظر پزشک متخصص طب فیزیکی یا ارتوپدی یکی دیگر از روش های درمانی است. در عین حال برای موارد پیشرفته خار پاشنه می توان از روش هایی مانند تزریق کورتیزون که داروی ضد التهابی است و حتی جراحی خار پاشنه پا استفاده کرد.

 

پس از بهبودی خار پاشنه چه باید کرد؟

بهبود علائم و تسکین درد تنها مقدمه ای برای درمان خار پاشنه پا است و قاعدتا در صورت ادامه سبک زندگی اشتباه، این وضعیت دوباره عود می کند. بنابراین توصیه می شود پس از بهبود علائم بیماری در سبک زندگی خود تجدید نظر کنید. استفاده از پد پاشنه در تمامی کفش ها و حتی استفاده از کفش طبی الزامی است. در عین حال فرد بهبودیافته باید مهارت کافی برای انجام حرکات کششی پاشنه پا را به دست آورد و با برنامه منظم روزانه از این حرکات برای تقویت ناحیه پاشنه و تاندون آشیل پای خود استفاده کند.

 

پیشگیری از خار پاشنه پا

خار پاشنه تحت تاثیر شرایط نامناسب محیطی و سبک زندگی اشتباه ظاهر می شود. بنابراین برای جلوگیری از خار پاشنه پا و جلوگیری از بروز مجدد این عارضه کافی است سبک زندگی خود را اصلاح کنید.

  •  بهتر است از انجام فعالیت های ورزشی سنگین یا کارهایی که منجر به فشار زیاد به پاشنه پا می شود خودداری کنید.
  •  حتی الامکان از پوشیدن دمپایی به خصوص در کارهای سخت و سنگین خودداری کنید و از کفش هایی با طراحی راحت و استاندارد استفاده کنید.
  •  از کفش هایی استفاده کنید که بالشتک پلاستیکی یا نمدی در پاشنه دارند.
  •  از کفی های طبی برای خار پاشنه در کفش های خود استفاده کنید.
  •  در طول بیماری و حتی پس از درمان، تا حد امکان به پاشنه پا فشار نیاورید.
  •  استراحت کنید استراحت بهترین راه برای تسکین درد خار پاشنه پا است. از طرفی حتی الامکان از ایستادن طولانی مدت بدون حرکت و یا ماندن طولانی مدت روی پاشنه یک پا خودداری کنید.

 

 

مطالب دیگر

می توانید از سایر مطالب سرو نقره ای استفاده نمایید

نیاز به مشاوره دارید

کارشناسان ما منتظر تماس شما می باشند

مشاوره رایگان با فیزیوتراپی