فیزیوتراپی چیست ؟ آگاهی از مزیت ها و خطرات، آیا فیزیوتراپی به درمان ما کمک می کند؟
فیزیوتراپی چیست؟
فیزیوتراپی به معنی ساده برای کمک به اشخاص آمده است تا درد کمتری را حس کنند یا درد را به صورت کلی فراموش کنند، که این مورد به عامل های زیادی بستگی دارد.
به صورت علمی فیزیوتراپی زیر شاخه ای از علوم پزشكی است كه در آن درمانگر (فیزیوتراپیست) با استفاده از ابزار و تكنیك هایی به بهبود درد و ناتوانی بیمار، افزایش كیفیت زندگی و همچنین پیشگیری از بروز مشكلات می پردازد.
فیزیوتراپی برای هر بیمار چند جلسه است؟
پاسخ عمومی و کلی که می توانیم به این سئوال بدهیم، معمولا درمان در فیزیوتراپی 10 جلسه می باشد. که این جلسات برحسب صدمه ای که بیمار دیده است، کهنگی بیماری قبلی و یا موارد دیگر طبق نظر پزشک ممکن است بیشتر یا کمتر شود. برای صدمات کوچک معمولاً تا 3 الی 5 جلسه کافی می باشد (به شرط اینکه پیشنهادهای پزشک برای یک دوره درمانی با مدالیته های مختلف را قبول کرده و به درمانگر اجازه دهید یک درمان ترکیبی را برای شما ارائه کند) اما برای صدمات نسج نرم، عضلانی و استخوانی معمولا دو ماه فیزیوتراپی لازم است ، زیرا دو ماه طول میکشد تا بیماری های نسج نرم و عضلانی و استخوانی بهبود یابند.
ابزارهای فیزیوتراپی
ابزارهای فیزیوتراپی به طور عمده به 2 گروه مكانیكی و الكتریكی قابل تقسیم هستند.
- ابزارهای مكانیكی
مانند ابزارهای ورزشی و دیگر مواردی که به صورت مکانیکی روی بدن شما کار میکنند (و نه الکتریکی) موجود در کلینیک های فیزیوتراپی با هدف بازتوانی و انعطاف پذیری عضلات، بهبود دامنه حركتی مفاصل و یا ایجاد كشش در مهره ها استفاده می شوند.
- ابزارهای الکتریکی
ابزارهای الكتریكی مانند انواع تنس و ... نیز با هدف كاهش درد و التهاب، تحریك عصب و عضله، ترمیم بافت، افزایش جریان خون و… كاربرد دارند. درمان با ابزارهای الکتریکی در فیزیوتراپی به اختصار الکتروتراپی گفته می شود.
فیزیوتراپی برای هر بیمار چه هدفی دارد؟ اهداف فیزیوتراپی
فیزیوتراپی به صورت کلی با تکنیک ها و دستگاه هایی که در آن مجاز است به کاهش و یا از بین رفتن درد در بیماران کمک میکند.
تکنیک های فیزیوتراپی
تكنیک های فیزیوتراپی نیز شامل طیف گسترده ای از مهارت هایی است كه درمانگر با دست، سوزن، تِیپ و یا ابزارهایی دیگر با هدف كاهش درد و التهاب، چسبندگی و گرفتگی، بدراستایی و انعطاف پذیری و … روی بدن بیمار انجام می دهد كه بخشی از این تكنیكها قابلیت آموزش به بیمار را نیز دارد.
مدالیته در فیزیوتراپی یعنی چه؟
روش های درمانی که بنیان علمی داشته و توسط فیزیوتراپیست متخصص قابل مدیریت بوده و نتایج آن ثبت می شود مدالیته محسوب میشود( تعریف مدالیته در ویکی پدیا )، که میتواند توسط فیزیوتراپیست در درمان به کار گرفته شود.
انواع مدالیته ها در فیزیوتراپی به صورت موردی موارد زیر است: (معمولا برای درمان بیمار ترکیب این موارد استفاده می شود.)
- فارادیک
- فانکشنال فارادیک
- تنس TENS
- آی دی سی IDC
- اف ای اس FES
- لیزر Laser
- یونتوفورزیس Iontophoresis
- اینترفرنشیال Interferential
- هات پک HP hot pack
- ای پی اس APS
- اینفرارد یا مادون قرمز IR infrared
- دیا داینامیک Dia dynamic
- شاک ویو Shockwave & extracorporeal shock wave therapy
- آیس Ice
- بیوفیدبک Biofeedback
- مگنت یا مگنت تراپی Magnet
- ویبریشن Vibration
- اولتراسوند US ultrasound
- میکروویو دیاترمی MWD microwave diathermy
- شورت ویو دیاترمی SWD short wave diathermy
- پارافین
- ماورای بنفش UV ultraviolet
- بادکش Vacuum
- ماساژ Massage
- درمان های دستی Manual therapy
- کشش یا ترکشن Traction
- تیلت تیبل Tilt table
- سی پی ام CPM continuous passive motion
- آینه
- پارالل
- دوچرخه ثابت
- تردمیل
- ست های وزنه تمرینی
- توپ های سوئیس و مدیسین Swiss ball & medicine ball
- صندلی کوادر
مهم ترین و رایج ترین مدالیته های فیزیوتراپی کدامند؟
با مهمترین روش های درمانی فیزیوتراپی آشنا بشوید.
- منوال تراپی یا درمان دستی
منوال تراپی یکی از رایج ترین روش های درمان است، در ضمن اینکه تنها در فیزیوتراپی این روش درمانی یافت می شود.
اگر یک کلینیک فیزیوتراپی درمان دستی را در برنامه های خود لحاظ نکند، مخصوصا در پایان هر درمانی، بهتر است بگوییم یک کلینیک فیزیوتراپی پر از دستگاه های الکتریکی است و احتمالا درمان به صورت کامل انجام نشده است. اگر میخواهید نتیجه کاملی بگیرید بایستی درمان دستی در طول دوره درمان شما توسط درمانگر گنجانده و انجام شود.
ما در منوال تراپی از سرما درمانی نیز به صورت همزمان استفاده میکنیم که در ذیل به توضیح آن پرداخته ایم. - سرما تراپی یا استفاده از یخ
استفاده از یخ در جراحات و درمان های عادی تر مانند درد در مفاصل و یا در درمان های دستی مرسوم است. قراردادن بسته های سرد بر روی نواحی متورم به طور قابل توجهی تورم در بافت نرم جراحات را کاهش می دهد.
- گرما
به صورت کلی در فیزیوتراپی از گرما درمانی مانند سرما درمانی برای موثرتر شدن روند درمانی استفاده میشود. و معمولا در درمان هایی که مربوط به ماهیچه ها و بافتهای نرم هستند از گرما استفاده میشود.
- اولتراسوند
اولتراسوند تراپی که در درمان های مربوط به بافت همبند و با استفاده از امواج صوتی با گرمای زیاد استفاده می شود. این گرمای زیاد و عمقی با یک میله از طریق پوست به بافتها منتقل میشود.
- لیزر درمانی
لیزر درمانی یعنی درمان با انواع لیزرهای کم توان و پرتوان که برای درمان عضلات یا بافت همبند استفاده میشود. لیزر درمانی هم گرمای عمیق را از طریق یک وسیله روی پوست به بافت ها منتقل می کند. این نوع درمان سریع تر از درمان های دیگر پاسخ میدهد.
لیزر درمانی و اولتراسوندتراپی یا درمان با فراصوت دو مورد از روش های دیگر رایج درمان در فیزیوتراپی به حساب می آیند. - تراکشن
درمان با تراکشن که بیشتر برای درمان فتق دیسک به کار می رود اصطلاحی وسیع است که اشاره به چندین روش استفاده از نیروی مکانیکی جهت جدا کردن مهرههای کمر در امتداد محور پایینتر ستون فقرات دارد. تراکشن میتواند بصورت متناوب (کشش متناوب و سپس آرامسازی بصورت چرخههای چندین دقیقهای) و یا پایدار (به مدت ۲۰ تا ۶۰ دقیقه بطور ثابت انجام شود) و یا پیوسته (به مدت ساعتها یا روز انجام شود) باشد.
در تراکشن، مهره ها از هم جدا میشوند تا فضای بیشتری برای اعصاب ایجاد شود و فشار کمتری روی غضروف دیسک وارد شود. - تحریک الکتریکی کاربردی یا الکتروتراپی
با الکتروتراپی بیشتر می توانید به بازیابی قدرت ماهیچه های خود فکر کنید. در این روش با بکارگیری یک محرک الکتریکی در ماهیچه ها انقباض هایی شکل می گیرد تا دوباره تحرک داشته باشند.
- ورزش
ورزش های مخصوص در فیزیوتراپی در صورتی که بهترین فیزیوتراپیست رشت را انتخاب کرده باشید یکی از بهترین و کم هزینه ترین موارد درمانی است. ورزش هایی که به صورت خاص برای هر بیمار انتخاب می شوند با تقویت ماهیچه ها و حمایت از رباط و مفاصل می تواند خودش یک درمان جدا و یا یک مورد در طول درمان و پس از درمان باشد.
میدانیم که سبک زندگی انسان مانند گذشته نیست و نیاز به ورزش بیشتر و بیشتر حس می شود اما به این دقت کنیم که اگر یک قسمت از بدن آسیب دیده است باید حرکات اصلاحی که توسط پزشک و یا فیزیوتراپ شما توصیه می شود را انجام دهید. - مگنت درمانی
مگنت تراپی با استفاده از امواج مغناطیسی و تاثیر بر بافت های آسیب دیده مانند استخوان، عضلات، تاندون ها و اعصاب به فرایند بهبودی و کاهش دوره بهبودی کمک زیادی می کند.
- درمان با شاک ویو
شاک ویو تراپی یکی از روش های غیر تهاجمی و نوین درمانی در فیزیوتراپی است که در آن از امواج صوتی پرقدرت برای اهداف درمانی استفاده می شود. امواج صوتی شاک ویو با انرژی بالا نیروی مکانیکی را بر بافتهای بدن اعمال کرده و در درمان بیماری های اسکلتی_عضلانی بسیاری کاربرد دارد.
امواج شاک ویو سبب افزایش جریان خون در قسمت های آسیب دیده، تحریک بازسازی سلول ها و تسریع بهبودی و تسکین درد می شود. شاک ویو هم مانند لیزر پرتوان اثرات درمانی بهتری داشته و نتایج درمانی آن ماندگارتر است.
تعامل رشته فیزیوتراپی و فیزیوتراپیست با متخصصین پزشکی، همان طور که گفته شد پزشک متخصص در رشته های مختلفی مانند ارتوپدی، مغز و اعصاب، کودکان، زنان، جراحی های مختلف و حتی گوش و حلق و بینی می توانند از دانش فیزیوتراپی و فیزیوتراپیست متخصص در درمان بیماران خویش بهره مند شوند.
عوارض فیزیوتراپی چیست؟
عوارض فیزیوتراپی فقط میتواند این باشد که عضلات شما حساسیت نشان بدهند. فیزیوتراپی به صورت کلی خطری ندارد مگر اینکه فیزیوتراپ شما تازه کار باشد و یا آموزش کافی ندیده باشد. در این مورد می توانید در مورد انتخاب کلینیک خود دقت کرده و قبل از شروع درمان در مورد فیزیوتراپ های آن مجموعه سوال کنید.
آیا فیزیوتراپی می تواند جایگزین مسکن ها باشد؟
بهتره بپذیریم مسکن ها اثرات فوری دارند، از این جهت قطعا فیزیوتراپی نمی تواند با مسکن ها جایگزین بشود، آنچه مهم است برگشت درد و از بین بردن درد است. در نظر داشته باشید گاهی پزشکان متخصص، با توجه به تشخیص، پیشنهاد می شود چند روز از مسکن و دارو استفاده بشود و سپس شروع درمان فیزیوتراپی، البته بستگی دارد به تجویز پزشک متخصص.
فیزیوتراپی در کنار کنترل درد ، بهبود تحرک و افزایش استقلال فردی ، پیشگیری از دیگر مشکلات اسکلتی و عضلانی را نیز برای بیمار به ارمغان می آورد . مسکن ها : در بسیاری از مطالعات اثر دراز مدت دارو های مسکن رد شده است .
این مقاله توسط تیم فیزیوتراپی پرانا تهیه و به عنوان پست مهمان منتشر شده است. با تشکر از تیم خوب فیزیوتراپی پرانا در رشت. در صورتی که در رشت به دنبال فیزیوتراپی هستید می توانید در گوگل فیزیوتراپی پرانا را جستجو نمایید.
مطالب دیگر
می توانید از سایر مطالب سرو نقره ای استفاده نمایید